Skip to main content

Banker hjertet ditt for villaks, roser eller trehusbebyggelsen i Mandal? Da bør du søke midler fra Mandalsfondet. Her noen tips for å lykkes! 

Siden starten i 2019 har Anders Sveaas’ og hustru Granvilde f. Knudsen Mandalsfond delt ut økonomiske midler til en rekke prosjekter som på ulike måter gjør Mandal til en bedre by å bo i, med utgangspunkt i fondets formålsbeskrivelse:    

Stiftelsen har som formål å bevare og forskjønne den gamle trehusbebyggelsen i Mandal sentrum og på Rosnes, Skjernøy. Stiftelsen vil også bidra til bevaring og etablering av rosehager og rosebed i de nevnte områder, samt bidra til tiltak for å bevare villaksbestanden i Mandalselva.

Les mer om noen av prosjektene som har mottatt støtte fra Mandalsfondet 

Rundt en halv million kroner ble delt ut til forskjellige prosjekter i 2020, og i årene som kommer vil Mandalsfondet bidra til å sette gode ideer ut i livet, enten de kommer fra fra privatpersoner, bedrifter, organisasjoner eller andre. 

Kanskje du selv har et prosjekt du drømmer om å gjennomføre, men er usikker på hva som er et godt prosjekt eller en effektiv søknad? Da bør du lese videre.   

Foto: Lisbeth Finsådal

Ingen fasit for en god søknad 

Søker du om midler fra Mandalsfondet, står du fritt til å utforme søknaden slik du selv vil. Det kan likevel være lurt å ha enkelte ting i bakhodet når du utarbeider den, sier stiftelsens styreleder Jonas Tjersland. 

– Vi har ingen faste kriterier for hvordan en søknad skal se ut. Men gode søknader skiller seg ut ved at de har en godt beskrevet plan for gjennomføring. 

En slik plan bør omfatte alt fra håndfast økonomi til relevansen prosjektet har for fondet, ifølge styrelederen. 

– Det er nyttig å se et budsjett, gjerne underbygget med tilbud eller prisoverslag fra den eller de som skal utføre jobben. Og så må prosjektet kunne forsvares ut i fra stiftelsens formål, sier Tjersland.

– En godt bevart by 

Bor du i et trehus i sentrum eller på Rosnes, Skjernøy og har ideer til å oppgradere og bevare boligen din? Da vet du kanskje allerede at det kan være en krevende prosess, både med tanke på økonomi og krav til byggeskikk. Støtte fra Mandalsfondet kan dermed komme godt med, uansett hva slags utgangspunkt du har fra før. 

Rolf Einar Huus, som jobber med bygningsvern i Agder fylkeskommune, beskriver Mandal som en spesiell by – i positiv forstand. 

– Sammenlignet med mange andre byer i landsdelen, er Mandal godt bevart. Mandal var tidlig ute med å lage en god veileder for byggeskikk i bevaringsområdene. Det er en veldig konkret og detaljert guide som er nyttig når du skal restaurere og vedlikeholde et gammelt hus. 

Last ned veilederen for byggeskikk i bevaringsområdene i Mandal her

Hva som er et godt prosjekt, vil variere fra bebyggelse til bebyggelse. Bygninger i forskjellige stiler og fra ulike epoker eksisterer side om side, og det er ikke nødvendigvis slik at alt skal tilbakeføres til sin opprinnelige form. 

Fasadeendringer i bevaringsområdene er uansett søknadspliktige, påpeker Huus. 

– Jeg vil anbefale å legge en innsats i å få tak i gamle bilder. Det gjør det lettere å dokumentere hva som skal tilbakeføres, og hvordan det bør gjøres. 

Rolf Einar Huus benytter i tillegg anledningen til å fremsnakke fylkets tre sentre for byggeskikk og bygningsvern, som ligger i Flekkefjord, Setesdal og Risør.

– Ta kontakt med oss! Da kan du få gratis befaring, samt råd og tips. 

En forbilledlig lakseelv 

Det er ikke bare byens gamle trehusbebyggelse mandalitter har grunn til å være stolt av. 

Mandalselva er en rik lakseelv som har gått gjennom en forbilledlig utvikling de siste 30 årene, ifølge Sigurd Hytterød, fagsjef i Norske lakseelver. 

– Etter at staten kom inn med midler til kalking på 90-tallet, har Mandalselva blitt en veldig fin lakseelv med en ung og etter hvert stedegen bestand, sier han. 

Men det er ikke bare kalking og innsats fra lokale ildsjeler som har gjort elva blomstrer. Hytterød peker på en annen ting han mener er vel så viktig – fraværet av oppdrettsanlegg i den sørlandske skjærgården. 

Foto: Lisbeth Finsådal

– Den største trusselen mot villaks kommer fra oppdrett, i form av rømt laks og lakselus. Sørlandet er ikke rammet på samme måte som i resten av landet, og det har selvsagt en sammenheng med dette, sier Hytterød, som samtidig understreker at han ikke har noe imot bærekraftig oppdrett. 

I tillegg til bevissthet rundt disse potensielle truslene mot villaksbestanden, finnes det flere konkrete tiltak som kan gjøre forhold i en elv enda bedre. 

– Det kan være alt fra å legge ut gytegrus til å restaurere elva med tanke på terskler og kantvegetasjon. I tillegg kan det å åpne stengte sidebekker være veldig gunstig for sjørretbestanden, som jo også er en del av det totale bildet, sier Sigurd Hytterød. 

Slik søker du om støtte fra Mandalsfondet 

Har du et trehus- eller villaksprosjekt som fortjener støtte? Eller sitter du på en god idé som involverer rosehager og -bed i nærmiljøet ditt? 

Foto: Lisbeth Finsådal

Søknader til Mandalsfondet kan sendes fra 1. januar til. 31. mai. Søknadene blir deretter behandlet, og tildeling skjer innen 1. september samme år. 

Det er kun søkere som blir tildelt midler som blir besvart.

  • Les mer om hvordan du søker her

Leave a Reply